27 Şubat 2016 Cumartesi

Zaman Gecikmeli Çalışan Devre(TURN ON)

Zaman gecikmeli çalışan devre  transistörle ledi kontrol etme ve kondansatörün şarj deşarj durumuna göre ledin yanıp sönme zamanının ayarlanması mantığına dayalı olarak çalışan bir devredir.

Şekil 1 de devrenin şeması yer almaktadır.

turn on devresi
-şekil 1-


Devrede Kullanılan Elemanlar:

  • 120k,330R direnç
  • 1 adet 100 uF kutuplu kondansatör
  • 1 adet bc237 NPN transistör
  • 1 adet led diyot(ışık yayan diyot)
  • 1 adet buton
  • 12 volt güç kaynağı
Devrenin Çalışma Prensibi:

Devreye enerji verildiğinde T1 transistörü ilk anda kesimdedir. Çünkü transistörün beyzi gerekli polarmayı yani pozitif polarmayı alamaz. Doğal olarak devredeki led diyot ışık vermez. C kondansatörü transistörün B-E uçlarına paralel bağlanmıştır. Kondansatör 0.7 volta yani transistörün B-E eşik gerilimine şarj olduğunda transistör iletime geçer ve transistörün E-C uçlarından bir kollektör akımı akmaya başlar. Böylece devredeki led diyot ışık verir.  Devredeki butona basıldığında kondansatör deşarj olmaya başlar ve T1 transistörü kesime gider ve led söner yani ışık vermez. Butondan elimizi çaktiğimizde kondansatör tekrar şarj olmaya başlar ve kondansatör üzerindeki gerilim 0.7 volt olduğunda transistör iletime geçer ve led tekrar ışık verir.  Devre bu şekilde senkronize bir biçimde çalışır. 

Devrede bulunan led diyodun  ışık verme zamanı devredeki kondansatörün değerine ve transistörün eşik gerilimine bağlı olarak değişir.  Transistörün eşik gerilimi yüksek olursa transistör daha geç iletime geçer ve led daha geç ışık verir.

BC237 Transistörü:

BC237 bir NPN transistördür ve emiter , beyz , kollektör uçlarından oluşur.  Transistörün beyz-emiter eşik gerilimi 0.7 volttur yani bu transistörü iletime geçirebilmek için 0.7 volt değerinde bir gerilim uygulamamız gerekir. 

 Aşağıdaki şekilde bir BC237 NPN transistörünün dış görünüşü ve sembolü gösterilmektedir.

bc237 npn

Ölçüm tablosu:


-ölçüm tablosu-

Temel Elektronik Eğitim Seti'ne yandaki linkten ulaşabilirsiniz >>>https://www.udemy.com/course/temel-elektronik-egitimi/

Aşağıdaki video'da  zaman gecikmeli  çalışan devre Proteus programında kurularak simülasyonu yapılmıştır ve böylece çalışması incelenmiştir. 



TURN ON Devresinin Baskı Devre Görüntüsü İçin Tıklayınız>>https://goo.gl/J9P4mm

TURN ON Devresinin 2. Baskı Devre Görüntüsü İçin Tıklayınız>>https://goo.gl/QPtdDC

TURN ON Devresinin 3 Boyutlu Üst Görüntüsü İçin Tıklayınız>>https://goo.gl/PJY8Li














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder