3 Mart 2020 Salı

Veri Dağıtıcılar ( Demultiplexer )

Giriş bilgisini N sayıdaki çıkışlardan yalnızca birine aktaran devreye veri dağıtıcı (Demultiplexer) denir. Genel olarak kod çözücü entegreler veri dağıtıcı olarak kullanılır. Veri dağıtıcılar veri seçicilerin tersine işlem yapar. Yani giriş olarak tek veri vardır ve bu veri birden fazla olan çıkışlardan birine aktarılır. Veri dağıtıcı devrelerde girişteki bilginin hangi çıkışa aktarılacağını seçici girişler belirler.

demultiplexer devresi


Yukarıdaki şekilde verilen 1:4 (birden dörde) veri dağıtıcı incelendiğinde 1 giriş ve 4 çıkış olduğu görülmektedir. Seçici işlemi için ise iki bitlik bir seçme girişi bulunmaktadır. Burada seçici uçlardan gelen değerlerin her ikisi de 1 olduğu kapıda giriş aktif ucu aktif olacak ve giriş değeri o kapının bağlı bulunduğu çıkışa verilecektir. Giriş değerlerinin çıkışa aktarılması için Enable (E) girişinin aktif olması gerekmektedir. E değerii 0 olursa çıkışta hiçbir değer aktif olmayacaktır. Devreye ait doğruluk tablosu ise aşağıda verilmektedir. 

demultiplexer doğruluk tablosu


DENEY: 

Aşağıda verilen 74153 DEMUX devresini board üzerine kurunuz ve sonuçlar kısmında verilen giriş değerlerine karşılık gelen değerleri tabloda doldurunuz.




Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder