8 Mart 2020 Pazar

Pnomatik Sistemler

Pnomatik Nedir ? 


Pnömatik, gaz basıncı ile çalışan, hareket eden makine demektir. İlk buhar kazanlarının ortaya çıkmasıyla birlikte elektrikten ve hidrolikten (Sıvı sistemiyle çalışan makinalar) çok önce pnömatik bilimi ortaya çıkmıştır.

Pnömatikde amaç istediğimiz hareketi hava, CO2 ya da bir tür gaz kullanarak gerçekleştirmektir.
Makineler hidroliğe göre daha düşük basınçlarda çalışırlar. Hidrolikte 1000 bar gibi değerlere çıkılabilirken pnömatikte standart çalışma basınçları 3 barla 12 bar arasındadır.
Pnömatik sistemlerin tercih edilmesnin en büyük edeni diğer hidrolik ve elektrik hareket sistemlerine göre çok yüksek hızlara ulaşabilmeleridir. Böylece düşük verimlerini (%25-%40) hızlarıyla kapatırlar. 
Pnömatik sistemleri öğrenmek ve kullanmak oldukça kolaydır. Tabi bu kolaylık beraberinde bazı maliyetleri de getirir. Pnömatik sistemelerin üretimi, bakımı daha maliyetli olduğu için endüstri yavaş yavaş pnömatikten uzaklaşıp elektrik sistemlerine  yönelmektedir.



Pnömatik sistemlerin Kullanım alanları

Her gün sıkıştırılmış hava ile çalışan bir çok araç kullanıyoruz. Otomobildeki lastik, kompresörden alınacak sıkıştırılmış hava ile doldurulur. Bir garajda sıkıştırılmış hava ile çalışan matkap, otomobil lastiklerindeki somunları söküp sıkan takımlar, boya tabancaları gibi çeşitli havalı avadanlıklar bulunabilir. Sıkıştırılmış hava, yol tamiri vebina inşa işlemleri için havalı matkaplarda (tabancalarda) kullanılır.
Diş hekimleri sıkıştırılmış hava matkabını, dişleri yüksek hızda delmek için kullanırlar. Metrolardaki araların, şehirler arası ve şehir içi otobüslerin kapılan pnömatik kumandalıdır. Raylı araçlarda pnömatik frenlere çok rastlanır ve ticari araçların birçoğunun frenlerinde sıkıştırılmış havadan yararlanılır. Eski model motorlu araçlarda camsilecekleri de pnömatik kumandalıydı. Bazı modern motorlu araçlarda pnömatik süspansiyon sistemleri kullanılmaktadır.
Endüstrideki otomasyon sistemleri ve üretim hatlarında pnömatik elemanlar çok kullanılır. Bu elemanlar malzeme aktarımı, parça işlenmesi, montaj ve paketleme gibi otomatik üretim işlemlerine imkan sağlarlar. Elle yapılan birçok üretim işlemlerindeki kontrol ve emniyet sistemleri pnömatik cihazlardan yararlanırlar.

Pnömatik sistemlerin avantajları nelerdir?

1. Kıvılcım oluşması sonucu patlama tehlikesi yoktur.
2. Devre elemanları basit ve ucuzdur.
3. Hortumlar ve borular ile kolayca transport edilebilir.
4. Geri dönüş hattı yoktur.
5. Yüksek çalışma hızı vardır.
6. Yüksek çalışma hızı vardır.
7. Devre elemanları basit ve ucuzdur.
8. Hortumlar ve borular ile kolayca transport edilebilir.

Pnömatik sistemlerin dezavantajları nelerdir?

• Hava sızıntısı meydana gelebilir.
• Ekstra kurulama ve filtreleme gerekebilir.
• Hız kontrolü zordur.
• Havanın sıkışabilir olması kontrolü ve hassasiyeti azaltır.
• Ekzos gürültü kirliliği yaratır.

Pnömatik elemanları nelerdir?

1. Kompresörler
2. Pistonlar
3. Valfler
4. Elektrovalf
5. Valf Grupları (Adavalfler)
6. Gaz tankları
7. Çoklayıcı
8. Barmetre – Pnömatik Basınç Göstergeleri
9. Regülatörler & Şartlandırıcılar
10. Sayaçlar

Kaynaklar :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder