25 Mart 2022 Cuma

AC Devrede Bobin

Bildiğiniz gibi alternatif akım sürekli yönü ve şiddeti değişen bir akımdır. Alternatif akımda bazı devre elemanları (bobin, kapasitör, yarı iletken devre elemanları) doğru akım devrelerinde olduğundan farklı davranırlar. Bu konuyu basit bir örnekle açıklayabiliriz. Örneğin bir kapasitör doğru akımdevresinde üzerinden geçen akımın miktarına bağlı olarak belli bir zaman sonra dolar. Dolduktan sonra da üzerinden akım geçirmez. Oysa alternatif akım devresinde akım sürekli yön değiştirdiğinden bir kapasitörden sürekli akım geçer.

Bobine alternatif elektrik akımı uygulandığında bobinin etrafında bir manyetik alan meydana gelir. Aynı şekilde bobinin çevresinde bir mıknatıs ileri geri hareket ettirildiğinde bobinde elektrik akımı meydana gelir. Bunun sebebi mıknatıstaki manyetik alanın bobin telindeki elektronları açığa çıkarmasıdır 

Birimi: [H] "Henry" . 1 H oldukça büyük bir değeri gösterdiğinden pratikte mH (milihenry) ve μH (mikrohenry) kullanılır. 1 H = 106 µH 1 H = 103 mH 1mH = 103 µH Sembolü: L 

AC ve DC davranışı: 

Bobinler doğru akıma sadece telin direnci kadar zorluk gösterirken AC de frekansa bağlı olarak artar ki sabit değerine endüktans denir. Bobin DC akıma ilk anda direnç gösterir. Bu nedenle bobine DC akım uygulandığında bobin ilk anda yalıtkan daha sonra iletkendir. Bobine AC akım uygulandığında ise akımın yönü devamlı değiştiği için bir direnç gösterir. Bobinler kısaca, DC akıma az zorluk (kolaylık), AC akıma zorluk gösterir; yani doğru akımı geçirip, alternatif akıma direnç gösterir. 

Kullanıldığı yerler: 

Doğru akımda bobinler, daha çok elektro mıknatıs olarak kullanılırlar. Makaraya sarılmış olan telden bir akım geçirildiği taktirde bobinin etrafında bir manyetik alan oluşur, bu manyetik alan, rölelerde yararlanılır. Doğru akımda bobinlerden sadece elektro mıknatıs olarak yararlanılmaz. Bobinler bir çok devrede çeşitli şekillerde kullanılırlar. Mesela TV devreleri, besleme kaynakları, anten yükselteçleri, radyo devreleri gibi. 

AC devrelerde, bobin gerilimi ve akımı arasında faz farkı vardır.   Bobin akımı bobin geriliminden 90 derece geridedir. 

    

Endüktif Reaktans :

Her bobin, alternatif akım devrelerinde frekansla doğru orantılı olarak değişen bir direnç gösterir. Bu dirence endüktif reaktans denir.  Endüktif reaktans ܺXL ile gösterilir ve birimi ohm (Ω)’dur. A.C devrelerde endüktif reaktans formülü aşağıdaki gibidir. 

XL= 2πfL

Burada;

XL= endüktif reaktans , birimi= ohm

f= Ac gerilimin frekansı, birimi=Hertz (Hz)

L= bobin endüktansı, birimi=Henry (H)



Kaynak: 

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Alternatif%20Ak%C4%B1m%20Esaslar%C4%B1.pdf

https://www.emo.org.tr/ekler/7d52bcb3580724e_ek.pdf

https://kontrolotomasyon.files.wordpress.com/2018/05/rlc-devreleri.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder