Şekil 1' de zaman gecikmeli duran devrenin şeması görülmektedir.
şekil 1 |
Devrede Kullanılan Elemanlar:
- 2xBC237 NPN transistör
- 1 adet buton
- 1 adet 1000 uF kutuplu kondansatör
- 1 adet 120k
- 1 adet 10k
- 1 adet 1k
- 1 adet led diyot
- 12 volt güç kaynağı
Devrenin Çalışma Prensibi:
Zaman gecikmeli duran devrede, butona basıldığında T1 transistörü kesime gider. Bunun sebebi T1 transistörünün B-E uçlarının kısa devre olmasıdır. Böylece T2 transistörü beyz polarmasını R2 ve R3 dirençleri üzerinden alır ve iletime geçer: Dolayısıyla T2 transistörünün C-E uçları arasından bir akım akar ve devredeki LED1 diyodu yanar yani ışık verir.
Buton bırakıldığı zaman C kondansatörü şarj olmaya başlar. Kondansatör uçları arasındaki gerilim T1 transistörünün B-E eşik gerilimine yani 0.7 volta ulaştığı anda T1 transistörü iletime geçer. T2 transisötürün beyz polarması ise T1 transistörünün C-E uçları arasından akan negatif polarma olur ve bu akım T2 transistörünü kesime sokar ve LED1 led diyodu ışık vermez. Devre bu şekilde çalışır.
BC237 Transistörü:
BC237 bir NPN transistördür ve emiter , beyz , kollektör uçlarından oluşur. Transistörün beyz-emiter eşik gerilimi 0.7 volttur yani bu transistörü iletime geçirebilmek için 0.7 volt değerinde bir gerilim uygulamamız gerekir.
Aşağıdaki şekilde bir BC237 NPN transistörünün dış görünüşü ve sembolü gösterilmektedir.
şekil 2 |
Temel Elektronik Eğitim Seti'ne yandaki linkten ulaşabilirsiniz >>>https://www.udemy.com/course/temel-elektronik-egitimi/
Aşağıdaki video, zaman gecikmeli duran devrenin çalışma prensibi anlatılmıştır ve devre Proteus İsis programında çizilip devrenin simülasyonu yapılmıştır.
TURN OF Devresinin Baskı Devre Görüntüsü İçin Tıklayınız>>https://goo.gl/Nruxsy
TURN OF Devresinin Eleman Yerleşim Üst Görünüşü İçin Tıklayınız>>https://goo.gl/0GfBqT
TURN OF Devresinin 3 Boyutlu Üst Görüntüsü İçin Tıklayınız>>https://goo.gl/8rXvEz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder