4 Ekim 2021 Pazartesi

Devrede Akım ve Gerilim Ölçme

Voltmetre bir devrede gerilim ölçen ölçüm aracıdır. Bir devrede gerilim ölçmek için voltmetre devredeki elemana paralel bağlanmalıdır. 

Ampermetre ise devrede akım ölçer. Amper ölçmek için ampermetreyi devreye seri bir şekilde bağlamalıyız. 

Seri Devrelerde Akım ve Gerilim Ölçme

Seri devrede akım sabittir. Yani devredeki bütün elemanlardan akan akım kaynak akımına eşittir. Her bir eleman üzerindeki gerilimlerin toplamı ise kaynak gerilimine eşittir.  

Aşağdaki seri devrede R1, R2 ve R3 devre elemanları birbirine seri bağlanmıştır.  R1 direnci üzerindeki gerilim V1, R2 direnci üzerindeki gerilim V2  ve  R3 direnci üzerindeki gerilim V3 dür.  Devreden de anlaşılacağı üzere voltmetreler devre elemanlarına paralel bağlanmıştır. Devreden akan akımı ölçmek için ampermetreyi devrenin herhangi bir noktasına seri bir şekilde bağlamak yeterlidir. Devrede bütün elemanlardan akan akım eşittir. 




Paralel Devrelerde Akım ve Gerilim Ölçme

Paralel devrede gerilim sabittir. Yani devredeki bütün elemanlar üzerine düşen gerilim kaynak gerilimine eşittir.  Her bir eleman üzerinden akan akımların toplamı kaynak akımına eşittir.  

Aşağıdaki devrede R1 ve R2 dirençleri paralel bağlanmıştır. R1 üzerindeki gerilim U1 ve R2 üzerindeki gerilim U2 dir. Dirençler üzerindeki akımlar sırasıyla I1 ve I2 dir. Paralel devrede gerilim sabir olduğundan dolayı R1 ve R2 dirençleri üzerindeki gerilimler ve kaynak gerilimi birbirine eşittir. Dirençler üzerindeki I1 ve I2 akımlarının toplamı kaynak akımına eşittir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder