17 Kasım 2019 Pazar

Temel Geometrik Çizimler

Teknik resmin tanımı ve amaçlarında açıklandığı gibi, cisimler kağıt üzerine belli esaslara göre çizilir. Böylece, bu cisimler hakkında gerekli bilgiler, ilgili kişilere ve yerlere aktarılır.

Herhangi bir cismin ele alınacak olursa, bu cismin; nokta, doğru ve düzlem gibi geometrik elemanlardan meydana geldiği görülebilir.

Geometrik çizim yapılırken aynı zamanda T-Cetveli, gönye, pergel, kalem, silgi, cetvel, kağıt vb. araç ve gereçlerin kullanılması da öğrenilmiş olacaktır. Geometrik elemanlardan olan nokta, çizgi ve düzlemin genel tanımı ve nasıl meydana geldiği konusunda az çok bilgi sahibi olunmalıdır.

Nokta: Boyutsuz bir geometrik elemandır. Nokta, çeşitli çizgilerin kesişmesiyle meydana gelen ortak bir yer olarak görülebilir.

teknik resim derslerim
-nokta-

Çizgi: Bir noktanın çeşitli yönlerde hareket ettirilmesiyle meydana getirdiği kabul edilen tek boyutlu geometrik elemandır. Aşağıdaki şekilde çeşitli yönlerde çizilen çizgiler ve bu çizgilerin meydana getirdiği diğer geometrik elemanlar görülmektedir. Çizgiler sınırlı olarak alındığı takdirde “doğru veya eğri parçası” olarak adlandırılır.


çizgi
-çizgi-

Düzlem: En az 3 nokta veya bir noktayla çizginin birleştirilmesiyle meydana geldiği kabul edilir. Bir düzlem daima iki boyutludur. Düzlemi meydana getiren eleman sayısı arttıkça, düzlemin şekli ve adı da değişir. 

düzlem
-düzlem-

Doğrularla (Çizgilerle) İlgili Geometrik Çizimler

Bir doğruya dışındaki P noktasından geçen paralel doğru çizmek:


teknik resim
-Bir doğruya dışındaki P noktasından geçen paralel doğru çizmek-

Bir doğruya bilinen a uzaklıkta paralel doğru çizmek:

-Bir doğruya bilinen a uzaklıkta paralel doğru çizmek-


Pergel Yardımıyla Dik Doğrular Çizmek:

teknik resim dersleri
-Pergel Yardımıyla Dik Doğrular Çizmek-

Bir doğruya dışındaki bir noktadan dikme inmek:


Bir doğruya dışındaki bir noktadan dikme inmek:
-Bir doğruya dışındaki bir noktadan dikme inmek-
-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder