23 Ekim 2021 Cumartesi

PLC Cihazına Giriş Çıkış Elemanlarının Bağlanması

Kontaktörler

Kontaktörler; elektrik devrelerinin bağlantı işlemlerinde, bütün motor kumandalarında, ışık, kuvvet, sinyalizasyon ve bunlar gibi doğru ve alternatif akımda çalışan bütün tesislerde devrenin açılıp kapanmasını temin eden elektromanyetik şalterlerdir. Kontaktörlerin en önemli kullanılış alanı doğru ve alternatif akım devrelerinin kumanda edilmesidir. Kontaktörler vasıtasıyla her güçteki motorlara yol verme devir, sayısı kontrolü gibi işler kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Kontaktörler

Şalterler-Anahtarlar

Kontak konumunu fiziksel hareket ile değiştiren kumanda elemanlarıdır.Bunların değişik tipleri vardır. Örneğin, basmalı anahtarlar, mafsallı anahtarlar, dokunmatik anahtarlar, ışıklı anahtarlar vb. ġalterler genelde iki tipte yapılırlar.
  • Kalıcı tip anahtarlar-Şalterler 
  • Butonlar (geri dönüşlü şalterler)

 


Aşağıdaki şekilde buton, anahtar, çift yollu kumanda butonu ve kontaktörlerin PLC‟ye bağlantısı görülmektedir.



Kaynak: http://meslek.eba.gov.tr/moduller/Temel%20Plc%20Sistemleri.pdf

4 Ekim 2021 Pazartesi

Devrede Akım ve Gerilim Ölçme

Voltmetre bir devrede gerilim ölçen ölçüm aracıdır. Bir devrede gerilim ölçmek için voltmetre devredeki elemana paralel bağlanmalıdır. 

Ampermetre ise devrede akım ölçer. Amper ölçmek için ampermetreyi devreye seri bir şekilde bağlamalıyız. 

Seri Devrelerde Akım ve Gerilim Ölçme

Seri devrede akım sabittir. Yani devredeki bütün elemanlardan akan akım kaynak akımına eşittir. Her bir eleman üzerindeki gerilimlerin toplamı ise kaynak gerilimine eşittir.  

Aşağdaki seri devrede R1, R2 ve R3 devre elemanları birbirine seri bağlanmıştır.  R1 direnci üzerindeki gerilim V1, R2 direnci üzerindeki gerilim V2  ve  R3 direnci üzerindeki gerilim V3 dür.  Devreden de anlaşılacağı üzere voltmetreler devre elemanlarına paralel bağlanmıştır. Devreden akan akımı ölçmek için ampermetreyi devrenin herhangi bir noktasına seri bir şekilde bağlamak yeterlidir. Devrede bütün elemanlardan akan akım eşittir. 




Paralel Devrelerde Akım ve Gerilim Ölçme

Paralel devrede gerilim sabittir. Yani devredeki bütün elemanlar üzerine düşen gerilim kaynak gerilimine eşittir.  Her bir eleman üzerinden akan akımların toplamı kaynak akımına eşittir.  

Aşağıdaki devrede R1 ve R2 dirençleri paralel bağlanmıştır. R1 üzerindeki gerilim U1 ve R2 üzerindeki gerilim U2 dir. Dirençler üzerindeki akımlar sırasıyla I1 ve I2 dir. Paralel devrede gerilim sabir olduğundan dolayı R1 ve R2 dirençleri üzerindeki gerilimler ve kaynak gerilimi birbirine eşittir. Dirençler üzerindeki I1 ve I2 akımlarının toplamı kaynak akımına eşittir. 





1 Ekim 2021 Cuma

PLC Tanımı ve Türleri

PLC Nedir? 

Programlanabilir  Lojik  Kontrolörler(PLC),    otomasyon  devrelerinde  yardımcı  röleler,  zaman (Programmnable  Logic  Controller)   röleleri,  sayıcılar  gibi  kumanda elemanlarının  yerine  kullanılan  mikroiĢlemci  temelli  cihazlardır.  Bu  cihazlarda  zamanlama, sayma,  sıralama  ve  her  türlü  kombinasyonel  ve  ardışık  lojik  işlemler  yazılımla gerçekleştirilir.


PLC’  nin  Kullanım Amacı ve Alanları 

PLC‟ler  endüstri  alanında  kullanılmak  üzere  tasarlanmış,  sayısal  prensiplere  göre yazılan  fonksiyonu  gerçekleyen,  bir  sistemi  ya  da  sistem  gruplarını  giriş  çıkış  kartları  ile denetleyen,  içinde  barındırdığı  zamanlama,  sayma,  saklama  ve  aritmetik  işlem  fonksiyonları ile  genel  kontrol  sağlayan  elektronik  bir  cihazdır.  Aritmetik  işlem  yetenekleri  PLC'lere  daha sonradan  eklenmiş  bu  cihazların,  geri  beslemeli  kontrol  sistemlerinde  de  kullanılabilmeleri sağlanmıştır. 


PLC Kullanım Alanları 

-Havalandırma ve soğutma  tesislerinde 

-Paketleme ve ambalajlama  tesislerinde 

-Taşıma tesislerinde 

-Otomobil endüstrisi 

-Petrol dolum  ve yıkama tesislerinde 

-Çimento sanayinde 

-Klima ve asansör tesislerinde 

-Aydınlatma ve vinç tesislerinde 

-İmalat, tarım,  tekstil  ve her türlü  makinelerde 

-Elektro  pnomatik–hidrolik sistemlerde 

-Robot tekniğinde  kullanılmaktadır.


PLC ile Röle Sistemleri Arasındaki Farklar ve Avantajları

- Kontrol devresinin işlevi yazılımla sağlandığından, kontrol devresini tasarlamak, röleli bir devrenin tasarımından daha kolaydır.

- Bütün kontrol işlevleri yazılımla gerçekleştiğinden, farklı uygulama ve çalışma programlarını sağlamak son derece kolaydır ve donanımın değiştirilmesine gerek kalmaksızın yazılımın değiştirilmesi yeterlidir.

- Röleli kontrol devrelerine göre çok daha az yer kaplarlar.

- Küçük kontrol devrelerinde röleli kontrol sistemi daha ucuz olur.

- Güvenilirliği yüksek, bakımı kolaydır. Devrelerde arıza aramayı kolaylaştırır.

- Bilgisayarla ve diğer kontrolörle haberleşme olanağı vardır. Bu özelliği, bilgisayarlı otomasyon işlemine olanak sağlar.

- Arıza yapma ihtimali azdır. Bir PLC için arızalar arası ortalama süre yaklaşık olarak 8000 saattir.

- Kötü çevre koşullarında, özellikle tozlu ortamlarda, röleli kumanda devrelerine göre daha güvenlidir.

Kaynak: http://meslek.eba.gov.tr/moduller/Temel%20Plc%20Sistemleri.pdf